פריחת נרקיסים בגולן! הצעה לטיול פריחה חורפי בשמורת אירוס הביצות

שמורת טבע אחו נוב, הנקראת גם שמורת טבע אירוס הביצות ואתם נמצאים בשוליה של אחת הביצות היחידות שנשארו בארץ. מספר גורמים החוברים יחדיו הפכו את אחו נוב לביצה. המלצת הבילויים לטיול חורף קליל.

שטח מישורי בעל שיפוע מתון מאוד. ניקוז בלתי סדיר. משקעים רבים יחסית באזור זה כ-550 מ"מ בממוצע בשנה. קרקע חרסית שבמגע עם מים תופחת ונאטמת, כך שמי הגשמים במקום לחלחל זורמים או במקרה זה עומדים במקום, אליהם מתווספים מים מערוץ נחל נוב וביחד יש לנו ביצה – ביצת אחו נוב.

גובה המים באחו נוב אינו אחיד, ישנם אזורים המכוסים מים בגובה סנטימטרים בודדים וישנן, במרכז האחו, שתי שלוליות עונתיות גדולות בעומק של כ-20 ס"מ – כמות המים תלויה בכמות המשקעים שיורדת במהלך החורף.

הפריחה בשמורה

השמורה פורחת כמעט כל השנה, בכל עונה אפשר למצוא  פרח יפה כזה או אחר ובכל זאת מקור המשיכה העיקרי של מטיילים לשמורה הוא גל הפריחה הגדול של הנרקיס המצוי ואחריו אירוס הביצות הנדיר.

הפרחים המקשטים את האחו לפי עונות השנה:

סתיו: גרגיר נחלים, עדשת מים גיבנת, סתוונית ירושלים, כרכומים.

חורף: נרקיס מצוי, אירוס הביצות, עירית גדולה, רומולאה סגלולית, עריוני צהוב.

אביב: תורמוס ההרים, תלתן הביצות ושעורת התבור.

קיץ: שיח אברהם מצוי, כרפס הביצות, יינית חרוזה, כף צפרדע איזמלנית, קנרס סורי.

הנרקיס מלך הביצה

הנרקיס המצוי פורח בסתיו ובחורף. בישראל קיימים שני בתי גידול לנרקיס מצוי, בעמקים ובהרים, מועדי הפריחה שלהם שונים, בהרים הנרקיסים פורחים בנובמבר-דצמבר ובשלוליות והביצות הפריחה בינואר-מרץ. פריחת הנרקיס בלבן בוהק נראית למרחוק ומפיצה ריח חזק, כשמתקרבים לאחו בעונת הפריחה ניתן להריח את ריחו כבר מאזור החנייה.

נרקיסים באחו נוב בגולן. (צילום: לימור הולץ)

צאו לטייל

כדי למנוע נזקים לפריחה ולשמורה ובכל זאת לאפשר למטיילים הרבים להגיע וליהנות, הכשירה רשות הטבע והגנים שביל מעגלי שאורכו כ-1 ק"מ. השביל מתחיל בחניון השמורה עובר ליד ריכוזי הפריחה וחוזר לחניון. חלק מהשביל נגיש למוגבלים בתנועה. הקפידו להישאר על השביל.

הערות: הכניסה ללא תשלום | המסלול מתאים לכל המשפחה | אין לרדת מהשביל בתחום השמורה ואין לדרוך על הצמחייה | יש לשים לב למעברים רטובים ואדמה בוצית ולעיתים מוצפת ומחליקה בימי החורף

משך המסלול: כשעה

אופי הטיול: מעגלי, משפחות, דרגת קושי קל

איך מגיעים: בכביש הגישה של חיספין, כ-200 מטרים לאחר הצומת, ישנה פניה שמאלה למגרש חניה מוקף גדר. ב WAZE: אחו נוב / שמורת טבע אירוס ביצות נוב.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן